Bebeğinizin boyu ortalama 49 cm, ağırlığı ise 3100 gramdır.
Bebeğin doğum kanalına başının yerleşmesi ve büyüklüğü nedeniyle ultrason ile ölçüm almanın zorlaşması, tahmini doğum kilosunu hesaplamamızı da zorlaştıracaktır.
Bu haftadan itibaren artık doğum sancıları başlayabileceğinden sancılar hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
Gerçek doğum eyleminin başladığını ve artık çantanızı alıp hastaneye gitmeniz gerektiğini nasıl anlayacaksınız?
– Gerçek doğum eyleminin en önemli özelliği, kasılmaların düzenli aralıklarla oluşmalarıdır.
– Başlangıçta seyrek ama yine de düzenli aralıklarla gelen doğum sancıları belli bir süreden sonra tipik olarak 10 dakikada üç kez olacak şekilde sıklaşır.
– Her bir kasılma yaklaşık 45 saniye sürer.
– Gerçek doğum eylemi kasılmaları istirahat etmekle geçmez.
– Şiddeti de zaman içinde giderek artar.
– Kasılmaları karnınıza ellediğinizde rahatlıkla hissedebilirsiniz.
Eğer kasılmalarınız belli bir düzene girmişse ve istirahatle geçmiyorsa hastaneye gitme zamanıdır. “Nişan” denilen hafif kanlı-sümüksü akıntı, rahim ağzındaki bebeği koruyucu tıkacın atılmasından kaynaklanır. Ek bir belirti ya da şikayet yoksa beklemeye devam edebilirsiniz. Genellikle nişandan sonraki ilk iki günde doğum başlar. Bazen herhangi bir sancı olmadan su gelişi olması da doğumun bir belirtisidir. İlk doğum, kasılmalar başladıktan sonra genellikle 8-10 saat hatta daha uzun süreceği için hastaneye gitmeniz için yeterince vaktiniz vardır. İkinci ve üstü doğumlarda genellikle doğum süresi daha kısadır ve doğum daha kolaydır. Bu doğumlarda sancı sıklaşınca hastaneye daha erken başvurulmalıdır.