21.HAFTA-Daha güçlü tekmeler hissedebiliriz

Bebeğinizin boyu 26 cm, ağırlığı ise 370 gramdır.
Gebeliğinizin ikinci yarısının ilk haftasındasınız. İkinci dönemde bebeğinizin özellikle kilo alması ilk dönemle karşılaştırırsak çok hızlı olacaktır. Bu dönemde, ilk dönemdeki boyuna göre biraz daha fazla uzarken (3-5 cm), kilosu ise ilk dönemdeki kilosuna göre yaklaşık 10 kat daha fazla artmaktadır. Artık kalp kasları da büyüyen beden kitlesine uyumlu olarak daha güçlenecek ve vücuda daha güçlü kan pompalayacak.


Bebek hareketlerini kelebek çırpınması gibi hissetmeye başlamıştınız ama bu haftadan itibaren bebeğinizin oynama sıklığı artacak ve daha güçlü hareketler hissedeceksiniz. Bu süreçte siz zaman zaman bebeğinizin “daha az oynadığını” hissederek endişeye kapılabilirsiniz. Bilmeniz gereken, bu haftalarda bebek hareketlerinin tutarsız olabileceğidir.

Hareketler bebeğiniz büyüdükçe ve beyin dokusu geliştikçe daha anlamlı ve daha istikrarlı olacaktır. İleri gebelik haftalarında bebeğinizin seslere, yediklerinize ve hatta sizin konuşmanıza tepki verdiğini anlayacak ve bu duyguyu çok seveceksiniz.


Artık bebeğinizin göz kapakları ve kaşları oluşmuştur. Açamadığı göz kapaklarının arkasında göz kürelerini hareket ettirdiğini, ultrasonda göz içi merceğinin hareketinden anlayabiliyoruz.

Bazı anne adaylarında bu haftalarda veya daha ileriki haftalarda burun kanamaları olabilir. Bu kanamalar genellikle şiddetli değildir ve kendiliğinden dururlar. Kanamaların nedeni, damar sisteminizdeki değişimler nedeniyle (kan miktarının artması) dış ortama açık olan burun içi kılcal damarların daha kolay çatlayabilir duruma gelmiş olmasıdır. Yaklaşık %20 anne adayı gebelikte bu durumu yaşar. Tüm burun kanamalarının nedeni elbette bu şekilde açıklanamadığından durumu her zaman olduğu gibi doktorunuza iletmelisiniz. Tekrar eden veya şiddetli kanamalarda kulak burun boğaz doktoruna başvurmanız gerekir. Tekrar etmemesi için burun içine nemlendirici kremler uygulanabilir. Diş eti kanamaları da bu haftalarda sıktır ve gebelik döneminde diş etinde ortaya çıkan değişikliklere bağlıdır.
Hamileliğiniz ilerledikçe, bacaklarınızdaki damarlar üzerinde artan basınç ve yüksek progesteron seviyeleri ile damarlarınızın duvarlarının gevşemesi ile varis görülebilir.


Ayrıca özellikle ayak bileklerinizde, bacaklarınızda veya yüzünüzde örümcek damarları (cildinizin yüzeyine yakın bir grup küçük kan damarı) fark edebilirsiniz. Bunlar, merkezden yayılan küçük dalları ile örümcek veya bir ağacın dalları benzeri bir desene sahip olan bazen de belirli bir deseni olmayan ve ince çizgilerden oluşan bir grup damarlardır.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)