20.HAFTA- Gebeliğin ortasına geldiniz

Bebeğinizin boyu 23 cm, ağırlığı ise 300 gramdır.
40 haftalık gebelik sürecinizin tam ortasına geldiniz. Bebeğiniz bu haftalarda yeni doğmuş bir bebek gibi uyku ve uyanıklık dönemleri yaşamaya başlar. Bebeğiniz kızsa rahimi artık gelişmiştir. Yumurtalıklarında ise olgunlaşmamış yumurta sayısı en yüksek sayıya ulaşmıştır. Bu haftalardan sonra olgunlaşmamış yumurta sayısı azalmaya başlayacak.
Bebeğinizin yutkunma hareketleri artmıştır. Bebeğinizin hareketleri artmakla birlikte canınızın acımasına sebep olmaz. Bebeğinizin hareketlerini hissedip iletişime geçmeye başladıkça aranızdaki bağ giderek güçlenecektir. Bebeğinizle aranızdaki bağı güçlendirdikçe eşinizi de ihmal etmemeye çalışın. Bebeğiniz hareket ettikçe bu anı eşinizle de paylaşmanızda büyük bir yarar vardır. Doktor kontrollerine eşinizle gitmeniz aile bağlarınızı daha da güçlendirir.

Rahiminizi artık gebeliğinizin tam ortasındaki bu haftada göbek deliğiniz hizasında hissedebilirsiniz. Bu haftadan itibaren kasıklarınızın ortasında yer alan pubis kemiğinden rahiminizin en üst noktasına kadar olan mesafenin santimetre cinsinden ölçümü, yaklaşık olarak gebelik haftasına denk gelir.


Gebeliğin genellikle 3. ayından sonra başladığımız demir ilaçlarına henüz başlanmamışsa, bu haftalardan sonra kan hacminizin ve bebeğinizin demir ihtiyacının artması nedeniyle başlanmalıdır. Demir ilaçlarına doğum sonrası 2-3 aya kadar devam edilmelidir.


Günlük ihtiyacınız olan 1200 miligram kalsiyumu alamadığınızda bebeğinizin kemik yapımı için kullanılacak bu madde kemiklerinizden alınır. Bebeğiniz kalsiyumsuz kalmasa bile sizin kemiklerinizin ve dişlerinizi kalsiyum içeriği azalır ve bu durum kısa vadede kramp, uzun vadede ise kemik erimesi sorununun ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Bir bardak süt (200 ml) yaklaşık 250 miligram, bir kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir yaklaşık 150 miligram, bir bardak ayran (200 ml) yaklaşık 170 miligram kalsiyum içerir. Kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünlerini tüketmiyorsanız ve ağrı, kramp gibi yakınmalarınız varsa dışarıdan kalsiyum desteği alabilirsiniz.


Gebeliğin ortasına geldiğimiz bu haftaya kadar kaç kilo aldınız acaba? 4-6 kg almanız beklenir. Bu haftalardan sonra da haftada ortalama 450 gr alabilirsiniz. Gebeliğinizde aldığınız kilolar; başta bebek olmak üzere vücudunuzda artan yağ dokusu, artan kan hacmi ve dokular arası sıvı, büyüyen rahminiz, meme dokunuz, plasenta (eş) ve amniyon sıvısı (bebeğin suyu) nedeniyledir. Artan kan hacmi nedeniyle damarlar genişlemekte ve buna bağlı varisler de görülebilir. Artan dokular arası sıvı nedeniyle başta ayak bilekleri olmak üzere tüm vücutta ödemler görülebilir. Ödemlerin sabah daha az olması beklenirken öğleden sonra arttığı gözlenir. Özellikle ayaklar yükseltilerek yapılan dinlenmelerle ödemler azaltılabilir. İleriki haftalarda vücuttaki ödemler çoğu zaman “gebelik zehirlenmesi” denilen preeklampsi ile ilişkilendirilir. Ancak preeklampsi için tansiyon yüksekliği ve yapılan idrar tahlilinde protein kaçağı olmalıdır. Ödem preeklampsili gebelerde çoğu zaman olmasına rağmen, tansiyon yüksekliği ve idrarda protein kaçağı olmadan tek başına ödem olması preeklampsi ile ilişkili değildir.


Artık yürürken rahat ayakkabılar giymeli, uzun süre ayakta kalmamalısınız. Yüksek topuklu ya da düz ayakkabılar giymemelisiniz. İki parmak yüksekliğindeki ortopedik ayakkabılar tercih etmelisiniz. Masa başı işle meşgulseniz uzun süre aynı pozisyonda oturmanız da önerilmez. Arada ayağa kalkıp kısa yürüyüşler yapmanızda yarar vardır. Bu haftalardan sonra eski ayakkabılarınızın ayağınıza olmaması da normaldir. Artan ödemler sonucunda ayak numaranızın bir numaraya kadar büyümesi normaldir. Ve tabii ki bu durum hamilelikten sonra geçecektir.


Sırt üstü yatmak, özellikle ilerleyen haftalarda karnınızın büyümesiyle kalbinize dönen ve bebeğe giden kan akımını azaltacağı için tansiyon düşüklüğüne ve bebeğin bu durumdan rahatsız olmasına sebep olabilir. Bu durumu önlemek için bu haftadan sonra en iyi yatış pozisyonu öncelikle sola, sola yatamayanlar için ise sağa yan yatmak olmalıdır

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)