15. HAFTA– Artık bebeğinizin kilosunu sorabilirsiniz

Bu hafta bebeğinizin boyu 13 cm, ağırlığı ise 70 gramdır. Artık bebeğin baş popo mesafesini ölçmek güç olacaktır. Bu nedenle bu haftadan itibaren baş popo mesafesini belirtmeyeceğim.

Bebeğinizin hareketleri bacak uzunluklarının artmasıyla belirginleşir. Buna rağmen bebek hareketlerini hissedemezsiniz. Eğer ilk gebeliğiniz değilse, hareketlerin bebeğe ait olduğunu tecrübe ile anlama şansınız olabilir. Ultrasonda ise bebeğinizin hareketlerini rahatlıkla izleyebilirsiniz. Ancak uyku halinde ise fazla hareketli olmasını beklemeyin.

Gözün son yerleşim yerlerine olan hareketi devam etmektedir. Kulaklar esas yerlerine yaklaşmıştır. Cildinde ise lanugo denilen ayva tüyü gibi ince tüycükler görülmeye başlar.

Bu haftadan itibaren bebeğinize ait bazı ölçümler alarak, bebeğin gelişimi ve kilosu hakkında doktorunuz sizleri bilgilendirecektir. Bu ölçümler; baş çapı (şakaklar arası mesafe), baş çevresi, karın çevresi ve uyluk kemiği uzunluğudur. Bu ölçümler her zaman bebeğinizin gerçek haftası ile bire bir uyumlu değildir. Bu ölçümlerin mm olarak alınan değerleri ile belli bir gebelik haftası ve günü hesaplanır. Hesaplanan hafta ve gün, gerçek gebelik haftası ve gününün altında veya üzerinde belli bir aralıkta olabilir ve bu farklılık normal kabul edilir. Bu farklılık, yapısal ve genetik özellikler nedeniyledir.

Gebelikte bebeğinizin gelişimini değerlendirmek için kilo ölçümü daha sağlıklıdır. Ölçülen kilo, tahmini olup gerçek kilodan +/- %15-20 farklılık gösterebilir. Kilo ile birlikte en çok merak edilen boy ise, bebeğinizin pozisyonu (dik olmaması) nedeniyle ultrasonla doğru ölçülemez. Uyluk kemiği uzunluğu normalse boyu da normal uzunlukta kabul edilir. Yine de doktorunuz bebeğin uyluk kemiği ile orantılı olan tahmini boyunu söyleyebilir.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)