9. HAFTA – Bebeğinizi ultrasonda insana benzetebilirsiniz

Bebeğinizin baş popo mesafesi, 14-18  mm arasındadır, ağırlığı yaklaşık 2 gramdır. Bebeğinizin ultrasondaki  görüntüsünü insana benzetebilirsiniz. Başı vücuduna göre  daha büyüktür. Gövde uzar ve  daha düzdür.

Kollarda ve bacaklarda, belirgin değişiklikler meydana gelir.  El plağında  parmak taslakları arasında yarıklar  oluşur ve parmaklar belirgin  olarak ayırt edilir.  Bu haftanın sonunda kollarda ve uyluk kemiğinde   kemikleşme başlar. Kollar uzar, dirsek belirginleşir ve eller hareket etmeye başlar.  Ayak plağındaki parmak taslakları seçilebilir. Bebeğiniz bacaklarını oynatmaya başlar.

Kulak kepçesi ve  dış kulak yolu oldukça belirgin görünür. Ama kulak henüz aşağıdadır. Burun boşluğu ağız boşluğu ile bağlantılı olup damak ön tarafta kısmen gelişmiştir.

Karaciğerin büyüklüğü nedeniyle karın şişkindir. Orta barsağın kordon içine doğru fıtıklaşması belirgindir

Kemikleşme bu  hafta başlamakla birlikte ilk kemikleşme  köprücük kemiğinde başlar. Daha sonra uyluklar kemikleşmeye başlar. Kemikleşme daha önce oluşan bir kılıf veya kıkırdağın damarlanmasının artması sonrası bu yapıların üzerine  kalsiyum ve fosfor birikmesi ile başlar. Kemik için özelleşmiş hücreler aracılığıyla yapının çevresinde kemik plakları oluşur. Sert kemik plakları arasında kalan ve süngerimsi kemik dediğimiz  alanda  kemik iliği oluşur. Özelleşmiş  olan yapım ve yıkım hücrelerinin uyumlu çalışmaları sonucunda, kemik  devamlı olarak yenilenir.  Bu süreçte anneden kalsiyum ve fosfor alınması gerekmektedir. Bu nedenle diş ve kemik sağlığınızı korumanız için bu elementleri yeterli miktarda almanız önerilir.

Karaciğerde bağışıklıkla ilgili hücrelerden B  lenfositlerin öncülleri üretilmeye başlanır. İleriki haftalarda kemik iliğinden üretilecek bu hücreler,   enfeksiyona neden olan mikroplara karşı vücudumuzu korumak için antikor üretimi yaparlar.  Pankreas ve  safra kesesi oluşmuştur, barsaklar uzamıştır. Tiroid bezi son şeklini ve boyundaki son yerini alır.

Bu haftaya kadar her iki cinsiyette de aynı olan gonadal kabartılar, kız cinsiyette yumurtalıklara erkek cinsiyette ise Y  kromozomu üzerindeki bir gen  aracılığıyla testislere  farklılaşmaya başlar. Dış üreme organları ise 2 hafta sonra farklılaşmaya başlayacaktır. Rahminiz genişleyerek ve yükselerek büyümeye devam etmekle birlikte hala leğen kemiğinin arkasındadır. Rahmin büyümesi ve rahmi leğen kemiğinin yan duvarlarına asan bağların gerilmesi kasık ağrısı şikayetlerinizi artırabilir. Özellikle  uzun  yürüyüşlerden veya akşam yemeklerinden sonra hafif kasık ağrıları hissedebilirsiniz. Uzandığınız zaman bu ağrıların azaldığını göreceksiniz. Sık idrara çıkma, bulantı, kusma, halsizlik gibi şikayetleriniz artabilir

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)