3.HAFTA-Döllenme Gerçekleşiyor ve Gebesiniz

2. hafta sonlarında yumurtlama ile serbest kalan yumurta hücresi  tüpün içine alınmıştı. Yumurta hücresi  spermle buluşmak amacıyla tüpün içindeki tüycükler  tarafından rahim tarafına doğru yönlendirilmektedir. Diğer taraftan vajina  ortamına bırakılan meni sıvısındaki milyonlarca sperm hücresi vajina, rahim ağzı, rahim boşluğu ve tüplerden oluşan uzun maraton için yarışa başlamışlardır.

Yumurta hücresi taşıdığı varsayılan negatif yük ile  pozitif yük taşıyan sperm hücrelerini kendisine doğru çeker. Milyonlarca sperm hücrelerinden anormal şekilli, hareketsiz ve yetersiz olanlar  yarışı  kaybederler.  Spermlerin vajinadan yumurtaya kadar olan yolculukları yaklaşık 10 saatte tamamlanır ve içlerinden yalnızca 400 civarı kadarı yumurta ile karşılaşma şansına sahip olacaktır.  Başlangıçta dölleme yeteneğine sahip olmayan  spermler bu yolculuk sırasında dölleme  yeteneği kazanırlar.  

Yumurta hücresi ile karşılaşan spermler,  yumurtanın kalın dış kabuğunu geçebilmek için çaba harcarlar.  Yumurta hücresi ise spermlerden  sadece bir tanesini seçer. Bu şanslı spermin yumurtanın içine girmesi 20 dakikalık bir çaba sonunda gerçekleşir.  Sperm hücresi yumurta hücresine girdikten sonra yumurta hücresi negatif yüklü halden pozitif yüklü hale geçer ve pozitif yüklü sperm  hücrelerini iterek uzaklaşmalarını sağlar. Spermin yumurta hücresi içine girmesi sonrası sperm çekirdeği ile yumurta çekirdeği taşıdıkları ve yarılanmış olan genetik materyallerini birleştirir ve kaynaştırırlar. Ve  46 kromozomlu (23 adet kromozom  yumurtadan,  23 adet kromozom spermden gelir)  zigot dediğimiz tek hücreli canlı  oluşmuştur. Artık gebelik gerçekleşmiştir.

Döllenme,  yumurta ve spermin birleşmesi ve kromozomların kaynaşması olayıdır. Tüplerin uç kısmına yakın en geniş yerinde gerçekleşir. Döllenme yumurtlamadan sonraki 24 saatte tamamlanır.

Döllenmedeki amaç; yarısı yumurtadan yarısı spermden gelen 46 kromozom sayısını tamamlamak,  cinsiyeti belirlemek ve oluşan ilk hücrenin bölünmesini uyarmaktır.

Sperm  hücreleri hem X hem de Y, yumurta hücreleri ise yalnızca X  kromozomu içerirler. Yumurta hücresinin içerisine giren sperm hücresi X kromozomu taşıyorsa bebeğiniz kız, Y kromozomu taşıyorsa erkek olacaktır (erkek: 46,XY  kız: 46,XX).

Tek hücreli embriyo (zigot) kendi DNAsını eşleyerek bir kopyasını yapar. Sonra  ilk bölünme gerçekleşir ve  iki hücreli embriyo oluşur. Zigot iki hücreli evreye ulaştıktan sonra ardarda bölünür.  Her bölünmeden sonra hacmi giderek küçülen hücrelerin 4 bölünmeden sonraki görünümü “dut”a benzer.  Morula olarak adlandırılan bu embriyo yapısı döllenmeden 3  gün sonra oluşur.  

Hücreler katlanarak çoğalırken (2,4,8,16 hücreli) tüpler içinde bulunan tüycükler ve kasılma hareketleriyle embriyo rahime doğru  ilerlemektedir.

Bu ilerleme sırasında döllenen yumurtanın dış kabuğu embriyoyu koruyarak onun  rahime ulaşmadan tüplerde yerleşmesini engellemektedir.  Bu rahime doğru olan seyahat zamanında bitmezse embriyo tüpe yerleşebilir  ve dış gebelik dediğimiz gebelik türü oluşabilir.

Döllenmeden 4 gün sonra embriyo morula evresinde rahime ulaşır. Embriyo rahme ulaştığında rahim bezlerinin salgıları dış kabuğu geçerek bu hücre topunun içine sızar. Hücreler bir kenarda toplanarak içi sıvı dolu bir halka şeklinde bir görünüm oluşur (blastokist). İç kenarda toplanan hücreler bebeğe,  dış kısımda halkada toplanan hücreler bebeğin eşine (plasentaya) ve zarlara farklılaşacak, bebeğin etrafındaki  sıvı  ise  bebeğin ilk sıvısını oluşturacaktır. Embriyo rahime ulaştıktan sonra 2 gün rahim içi sıvısında serbest dolaşır. Sonra  rahim içi tabakasına tutunur(döllenmeden 6 gün sonra).

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)