7. HAFTA- Bebeğinizin el ve ayakları oluşuyor

Bu haftada bebeğinizin baş popo mesafesi  5-9 mm arasındadır. Ağırlığı henüz 1 gramdan küçüktür.  Embriyonun şeklindeki değişiklikler,  bu haftada önceki haftaya göre daha azdır ancak baş  büyümesi diğer bölgelere göre fazladır.  Baş büyümesinin asıl  nedeni beyin ve yüz taslaklarının  hızlı gelişmesidir ve bu gelişim embriyonun öne doğru daha fazla  kırılmasına neden olur

Daha önce oluşan 3  beyin keseciği bölünerek 5 beyin keseceğine dönüşür. Bu keseciklerden ön beyin, orta beyin, arka beyin, beyincik gibi  beynin farklı  yapıları oluşur.  Ön beynin her iki yanında optik kesecik dediğimiz ileride göz sinirleri ve retinayı  oluşturacak yapı çıkıntı şeklinde  belirlemeye başlar. Göz merceği de şekillenerek göz oluşumuna katılır. Göze rengini veren iris tabakasında pigmentasyon başlar. İris yenidoğanlarda açık mavi veya gridir. Pigmentasyon doğumdan sonra da devam ettiği için göz asıl rengini  doğumdan birkaç ay sonra kazanır. Yüz bölgesinde ilkel veya öncü  ağız,  burun çukurları da oluşur.

Geçen hafta beliren kol ve bacak tomurcuklarının devamı olarak el (33. gün) ve ayak (34. gün) palet şeklinde oluşur. Henüz parmaklar oluşmamıştır.

Kalp atım hızı, ortalama dakikada 100-120  arasındadır . Kalbin ileti sistemini sağlayan  hücreler bu haftada kalbin sağ kulakçığına  yerleşir.

Kıkırdak gelişimi başlar.

Solunum sisteminde ise geçen hafta oluşan bronşiyol tomurcukları genişleyerek sağ ve sol ana bronşları oluşturur. Mide, yemek borusu, pankreas, karaciğer, safra kesesi, safra yolları  ve barsaklar gelişmeye devam eder. Yolk sak bu hafta da kan yapımı görevine devam ediyor

Kalıcı böbreklerin öncülleri  bu haftada gelişmeye başlar . Böbreklerin yanında  üreme organları ortaya çıkar.  Genital kabarıklık olarak adlandırılan bu yapılar her iki cinste de birbirine benzer, henüz farklılaşmamıştır. 2 hafta sonra (9. hafta) kız bebekte yumurtalığa,  erkek bebekte testise farklılaşacaktır.  Yolk sacdaki ilk öncü üreme hücreleri de yumurtalıklardaki  yerlerine göç ederek buraya 8. haftada yerleşir.

Erkek bebekte penis ve kız  bebekte klitorisin öncüsü olan yapı, her iki cinsiyette de farklılaşmamış (aynı) olarak gelişmeye devam eder. Dış üreme organı yönünden farklılaşma,  11. haftada başlamaktadır.

Embriyonik deri, 6.-7. haftalarda  sadece tek katlı  ince bir tabakadan  oluştuğu için bu şeffaf deriden iç organlar görülebilir.

Gebelik ilerledikçe var olan bulantı kusmalarınız artabilir. Kasık ağrısı, baş dönmesi, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk gibi şikayetler sizi rahatsız etmeye devam edebilir. Rahim büyümeye devam etmektedir. Büyüyen rahmin idrar torbasına baskısı ve vücuttaki kan miktarının artması sonucu böbreklerden süzülen sıvının artması nedeniyle idrara gitme sıklığınız artacaktır.

Gebeliğin erken dönem  bulantıları için bazı öneriler:

Sabah saatlerinde yoğun olan bulantı kusma için yatağınızın yanında bulundurduğunuz kraker, leblebi, bisküvi gibi tuzlu ve bulantı yapma etkisi düşük olan gıdalardan atıştırabilirsiniz.

Yağlı, sizde bulantı yapan yiyeceklerden uzak durun.

Bulantı yapma etkisi düşük olan ekşi ve tuzlu gıdaları tercih edin.

Öğünlerinizi 3 ana 3 ara öğün şeklinde ayarlayın. Açık havaya çıkın veya evinizi sık sık havalandırın

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)