Bebeğinizin ortalama boyu 52 cm, ağırlığı ise 3600 gramdır.
Miad (zamanında) doğum, genel kabul edilen tıbbi tanıma göre 37-42 haftalar arasındaki doğumlardır. Ancak miad geçmesi (günaşımı gebelik) doktordan doktora, hastaneden hastaneye, ülkeden ülkeye değişebilir. Bazı doktorlar 40+0 tarihini doğumun kendiliğinden gerçekleşmesi için üst sınır olarak kabul ederlerken, bazıları 42+0’a kadar beklenebileceğini ifade ederler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, sizin son adet tarihinizin ilk gününü doğru olarak hatırlamanız ve bu son adet tarihinin gebeliğin ilk haftalarında yapılan bir ultrasonla doğrulanmış olmasıdır.
Bu haftanın sonunda vajinal doğuma engel teşkil edecek bir durum saptanmamışsa doğum eylemi suni sancıyla başlatılabilir. Suni sancının başarısı tümüyle rahim ağzının olgunlaşmasıyla ilgilidir. Rahim ağzı normalde sert, kapalı, uzun bir durumdayken gebelik haftasının ilerlemesiyle birlikte yumuşamaya başlayan, açılan ve kısalan bir yapı haline değişir. Değişiklikler ne kadar belirginse rahim ağzı o kadar olgun ve suni sancıya cevap vermeye, yani doğum eyleminin başlamasına o kadar hazır demektir. Rahim ağzı yeterince olgunlaşmışsa damar yolu ile serum içinde verilen oksitosin hormonu ile suni sancı başlatılır. Rahim ağzı olgunlaşmamışsa vajinaya yerleştirilen fitil şeklindeki ilaçlarla rahim ağzı önce olgunlaştırılır, sonra ihtiyaç duyulursa damar yoluyla oksitosin hormonu verilir.
Gün aşımı gebeliklerin çoğunda neden bilinmezken ilk doğumu yapacak olanlar, önceki gebelikte gün aşımı olanlar, erkek bebeğe gebe olanlar ve obez olanlarda daha sık görülebilir. Genetik yatkınlık da olabilmektedir. Gün aşımı gebeliklerde; iri bebek, mekonyum aspirasyon sendromu (bebeğin kakasını yapması durumunda kakayla karışmış suyun akciğere kaçmasına bağlı oluşan solunum sorunları), bebeğin yenidoğan yoğun bakım ihtiyacının artması, zor doğum, suyunun azalması ve sezaryen riski artmıştır.
Bebeğin iyilik halini gösteren testlerin hangisinin tercih edileceği ve ne sıklıkla yapılacaği net olmamakla birlikte haftada 2 kez yapılması yaygın bir davranıştır. Doktorunuz aksi bir durum görmedikçe, rahat olun ve verdiği kararda ona güvenin.
Kişisel görüş belirtmek gerekirse, 41 haftası tamamlanan ve vajinal doğuma engel teşkil edecek bir durumu olmayan gebelere artmış riskler nedeniyle doğum için hastaneye yatış öneriyorum. Son haftada 2 kez kontrole gelmelerini istiyorum.