40. HAFTA – Beklenen doğum tarihiniz geldi

Bebeğinizin boyu ortalama 51 cm, ağırlığı ise 3400 gramdır.

Evet! 40. haftanın sonu, beklediğimiz doğum zamanı. Bu haftanın sonunda doğum yapmış olma olasılığınız yüksek. Belki de biraz daha bekleyeceksiniz. En fazla iki haftanız kaldı. Size söylenen tahmini doğum tarihi geçiyor diye endişelenmeyin. Bazı bebekler, beklenen doğum tarihinden 1 ya da 2 hafta sonra gelebilirler. Zamanaşımı (günaşımı) deyip de müdahale edeceğimiz hafta ise her şey yolunda ise 41. ya da 42. haftanızdır. Sabırla beklemeye devam etmelisiniz. Doğum olmamışsa doktorunuz, 40. hafta sonrası sizi daha sık görmek isteyecek, NST çekimi ve bebeğin ultrasonda suyunu değerlendirmek için 3 günde bir gelmenizi isteyecektir. Doktorunuzun uygun gördüğü şekilde kontrollerinize gitmeye devam edin.

Belki gebeliğiniz zor ve sıkıcı gelse de yaşama dair en güzel deneyimlerden biri olan doğum heyecanını oldukça yoğun yaşıyorsunuzdur. Doktorunuzun doğum hakkında yaptığı bilgilendirmeyi dikkate alın ve ona güvenin. Sancılarınız başladığında bebeğin doğum kanalına yerleşen kısmı makatı ise, bebek rahimde yan durarak doğum kanalına girmemişse, çok kilolu bir bebekse doktorunuz tıbbi gereklilik nedeniyle baştan sezaryen kararı verecektir.

Ağrısız (epidural) doğum, günümüzde pek çok hekimin önerdiği, hastaların ise çoğunluğunun istediği bazılarının ise çekindiği bir yöntemdir. Günümüzde tüm dünyada vajinal doğum için altın standart olarak kabul edilen epidural (ağrısız) doğum, güvenli ve ağrısız bir yöntem olmasıyla öne çıkar. Epidural doğumda doğum öncesinde anne adayının bel kısmından özel bir iğne ile girilerek omurilik kanalına yerleştirilen bir kateterden anestezik madde verilir. Bu uygulamanın amacı belden aşağısının uyuşturularak ağrının hissedilmesinin engellenmesidir. Epidural anestezi ile başlanan vajinal doğumun herhangi bir nedenle gerçekleşemediği durumlarda belden takılan epidural kateterden verilen ilaç dozu ve konsantrasyonu artırılarak sezaryen doğum da gerçekleştirilebilir.

Epidural yöntem anestezi uzmanlarının en yaygın olarak kullandıkları ve oldukça tecrübeli oldukları bölgesel anestezi tekniklerinden biridir. Girişimden önce anestezi uzmanı, annenin durumunu değerlendirir. Herhangi bir engel görmezse işlemin nasıl yapılacağını, olası yan etkilerini anneye anlatır ve varsa soruları cevaplar. Uygulanacak kişiye uygun pozisyona getirildikten sonra iğne ile girilecek yer antiseptik sıvılarla mikropsuz hale getirilir ve steril şekilde örtülür. Girişimin yapılacağı hizada cilt ve cilt altı dokular, ince iğnelerle uyuşturulur. Ardından özel epidural iğnesi ile epidural aralığa girilerek buraya kateter denilen ince tüp yerleştirilir ve bu kateter vücuda flaster yardımıyla sabitlenir. Kateter yoluyla ilaçların verilmesinden kısa süre sonra, anne sancıları hissetmemeye başlar. Epidural yöntem rahim kasılmalarını engellemez, sadece sancıları keser. Epidural kateter tecrübeli anestezi hekimleri tarafından uygulandığında başarı oranı son derece yüksek bir işlemdir ve yan etkileri son derece düşüktür.

Epidural yöntem, rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim ağzı yaklaşık % 60-70 incelip, açıklığı 4 cm’ye ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeye başlayınca uygulanır. Epidural anestezinin bu aşamadan önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirebilir. Geç kalındığında ise hem anne gereksiz ağrı çekmiş olur hem de ağrılar daha sık geleceğinden anne adayı işlem süresince hareketsiz kalamaz ve epidural uygulanması zorlaşabilir. İlaç uygulandıktan sonra ayaklarda ısınma ve karıncalanma başlar ve daha sonra göbek hizasına kadar yükselen uyuşukluk hissedilir. Epidural anestezinin uygulaması ortalama 10 dakika sürerken, ağrılar uygulamadan kısa süre sonra azalmaya başlar. Epiduralin etkisinin tam anlamıyla hissedilmesi ise 15 dakikayı bulabilir. Ağrı doğumun ilerlemesiyle ve ilacın etkisinin azalmasıyla şiddetlendiğinde uzman hekim tarafından tekrar doz ayarlaması yapılır. Epidural yöntem uygulanan hastalar kasılmaları hissetmediklerinde doğum anında ıkınma hissi duymayabilir. Fakat doğuma yardımcı olan sağlık profesyonelleri, hastayı NST cihazına bağlayarak kasılmaları monitörden takip edebilir ve ıkınma için doğru zamanı anneye söyleyebilirler. Şiddetli ağrı hissetmediği için daha sakin ve etkili ıkınabilir.

Epidural Avantajları:
• Bu yöntemde doğum ağrılarının hafifletilmesi, bebeğin ve annenin sağlığını olumlu yönde etkiler ve doğumun konforunu bir hayli artırır.
• Şiddetli sancıya tolerans gösteremeyen gebelerin sezaryen olma isteğini önler.
• Doğum sürecinde anne yorulmadığı, ağrı duymadığı için rahatlıkla ıkınabilir, doğuma aktif olarak katılabilir.
• Anne, bebeğini doğurduğu zaman uyanık ve ağrısız olduğu için o güzel anın tadını çıkarır.
• Doğumdan sonra anne kısa sürede bebeğiyle ilgilenebilecek ve emzirebilecek hale gelir.
• Bu yöntemin, fazla miktarda ilaç uygulanmadığı için anne ve bebeğe olumsuz etkisi çok azdır.

Epidural Dezavantajları:
• Deneyimli anestezi uzmanları uygulamalıdır.
• Bazı yan etkiler olabilir: hafif baş dönmesi, geçici tansiyon düşmesi, bulantı, kaşıntı, sersemlik hissi, idrar yapamama daha sık görülür fakat kolaylıkla tedavi edilebilir.
• %1’den düşük olasılıkla baş ağrısı ve sırt ağrısı
• Sinirlere zarar verilmesi ve enfeksiyon riski oldukça nadirdir.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)