32. HAFTA- Çalışan anne adayları rapor almayı unutmayınız

Bebeğinizin boyu 42 cm, ağırlığı ise 1800 gramdır. 

Gözde pupiller (göz bebeği) ışık  refleksi (gözbebeğinin ışığa karşı bir yanıt olarak çapının değişmesi)  32. haftada belirlenebilir. Genellikle bu dönemin sonunda deri pembe, yumuşak ve  düz  olur. Bebeğinizin tırnakları tam olarak oluşmuştur.

Bu haftada bebeğiniz nefes alıp vermeyi hızlandırır. İçinde bulunduğu sıvıyı nefesle içine çekip bırakıyor. Bu nefes egzersizleri ile akciğerler,  doğumdan  sonra havayı  akciğerlere çekip dışarı bırakan nefes alıp verme hareketine hazırlanır. Bebeğin iyilik halini anlamamıza yardımcı olan testin (biyofizik profil) bileşenlerinden bir tanesi de ultrasonda izlediğimiz  bebeğin solunum hareketleridir. 32  haftalık ve daha büyük bebekler erken doğarlarsa genellikle yaşarlar.

Çalışan iseniz bu haftanın sonunda (32 hafta 0 gün) çalışabilir veya çalışamaz raporu almalısınız. Bu haftada alınan çalışamaz raporu ise 40 haftaya kadar devam eder. Sağlık durumunuz uygunsa ve doktorunuzun da onayı ile ”37.haftaya kadar çalışabilir” ibaresi içeren çalışabilir raporu alabilirsiniz. Çalışabilir raporu alındıktan sonra en geç 37. haftada veya daha erken bir haftada çalışamaz raporu alınır. Beklenen doğum tarihinden önce doğum yaparsanız kullanamadığınız süreler, doğum sonrasına aktarılır.

İş Kanunu Madde 74

– Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.

-Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir.

-Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. (Ek cümle: 13/2/2011-6111/76 md.)

-Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

Ücretli doğum izni süreleri ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bazı ülkelerin doğum izni süreleri:

Pakistan, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri- 6 hafta, İsveç-12 hafta, Almanya-14 hafta, Türkiye, Fransa, Hollanda, Avusturya, İspanya-16 hafta, Azerbaycan, Belarus, Kıbrıs, Danimarka, Finlandiya, Gürcistan, Malta, Romanya, Ukrayna-18 hafta, Rusya, Sırbistan, Lüksemburg- 20 hafta, İtalya-22 hafta, Norveç-35 hafta, Makedonya- 39 hafta, İrlanda- 42 hafta, Bosna Hersek, Britanya- 52 hafta, Bulgaristan, Hırvatistan- 58 hafta, Estonya- 62 hafta.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)