Bebeğinizin boyu 36 cm, ağırlığı ise ortalama 950 gramdır.
Bu haftadan itibaren gebeliğin balayı dönemi dediğimiz, düşük riskinin azaldığı, bulantı ve kusmanın genellikle olmadığı ikinci üç aylık dönem bitiyor ve doğuma hazırlık olarak değerlendirdiğimiz üçüncü üç aylık dönem başlıyor. Artık bebeğinizin kilo artışı hızlanacaktır. İkinci üç aylık dönemin sonunda bebeğiniz henüz 1000 grama ulaşmamışken, son 3 aylık dönemde aldığı kilolarla ortalama 3500 gram olarak dünyaya gelecektir. 32.haftadan itibaren, haftalık 250 gram alacaktır.
Bu haftaya kadar sürekli kapalı olan göz kapakları artık açılıp kapanabilir ve bebeğiniz ışığa tepki olarak göz kırpabilir. Karnınıza bir el feneri tutarsanız, onun bir kıpırtı ile yanıt verdiğini hissedebilirsiniz.
Genellikle birkaç dakika süren küçük ritmik hareketleri hissedebilirsiniz. Evet! Bu küçük hareketler, bebeğinizin tatlı hıçkırıklarıdır. Onu rahatsız etmezler, siz de bu gıdıklanmayı rahatlamış halde hissetmeye çalışın.
Bebeğinizin büyümesinin hızlanması, rahiminizin ve karnınızın da büyüme ve genişleme hızını artıracaktır. Bu da rahminizde gerilmelere neden olacaktır. Bebeğinizin hareket
genişliğinin artması ile birlikte hareketleri daha rahatsız edici olacaktır. Tüm bunlar karnınızın yanlarında ve kasık bölgesinde ağrı hissetmenize neden olacaktır.
Bu arada çokça kafa karıştıran ve bilgi kirliliği nedeni ile ailelerde ciddi streslere neden olan bir duruma açıklık getirmek isterim. “Bebeğimin kilosu, baş ölçüsü, ayak uzunluğu vb. haftasına göre küçükmüş, azmış veya fazlaymış” gibi anlatımlar yanlış anlaşılabilir ve aile ultrason ölçülerine bakarak bebeğin gelişimini internet ortamındaki bilgilerle karşılaştırarak yanlış yorumlayabilir. Bebeğin büyüme ve gelişme potansiyeli, anne- babanın fiziki yapısı, ırk, annenin gebelikte aldığı kilo, annenin gebelik başlangıcındaki kilosu, annenin yaşı, bebeğin genetiği vb. etkenlerle ilgilidir. Bilgilendirme amaçlı olarak yazdığım haftalara göre ağırlık değerleri ortalama olup, mutlaka olması gereken değerler değildir. Ultrason cihazının rapor bölümünde, ölçülerle ilgi olarak tahmini ağırlıktan ne kadar sapma olabileceği, gelişimin normal sınırlar içerisinde olup olmadığı sayısal ve grafiksel olarak belirtilir.
Gebelik haftası (bebeğin yaşı) son adet tarihine veya yapılan ilk ultrasonlardaki bebeğin haftası son adet tarihine uymayanlarda ilk ultrasonlara (ilk 10 haftadaki) göre hesaplanır. İleriki haftalarda bebeğin ölçümlerine göre hesaplanan ultrason raporundaki ortalama hafta/gün, bebeğin yaşını tam yansıtmayabilir. Örneğin; son adet tarihine veya ilk ultrasonlara göre hesaplanan bebeğin bugünkü yaşı, 32 hafta, yine bugün yaptığımız ultrasonda bebeğin ortalama ölçüleri 33 hafta ile uyumlu olsun. Böyle bir durumda aileye, anlaşılması kolay olsun diye şu şekilde açıklama yapıyorum: Bebeğinizin yaşı 32 hafta, gelişimi ise 33 haftalık bebek gelişimindedir. Veya ultrason ölçüleri ortalama 31 hafta ile uyumlu ise: bebeğinizin yaşı 32 hafta, gelişimi ise 31 haftalık bebek gelişimindedir. Yani bebeğinizin yaşı her gün bir gün artarken, ağırlık artışı veya gelişimi ortalama bir günlükten fazla veya az olabilir. Örnekte verdiğim 32 hafta yaşındaki bebeğin ölçüleri 31 veya 33 hafta ile uyumlu olsa da “ haftasına göre gelişimi normal sınırlarda” olarak değerlendiririz.