11. HAFTA – Bebeğinizin dokunma ve tat duyuları gelişiyor

Bu haftadan itibaren bebeğiniz embriyo aşamasından çıkıp fetüs aşamasına geçtiği için artık  fetus olarak adlandırılacaktır. Embriyodan fetusa dönüşen bu isim değişikliği anlamlıdır.  Bu haftaya kadar bebeğinizin organlarının tamamına yakını oluşmaktadır. Bu haftadan sonra doğuma kadar olan süreçte ise oluşan bu organların büyümesi ve olgunlaşması gerçekleşmektedir. Vücudun başa  göre gelişimi oldukça hızlı olacaktır.

Bu haftadan 20. hafta sonuna kadar  bebeğin ağırlığı yaklaşık 40 kat,  boyu ise 3 kat artacak. Plasenta (bebeğin eşi) da hızlı büyüyen bebeğe yeterli besini sağlamak için hızlıca büyüyecek. Bu haftaya kadar bebeğinizin baş popo mesafesini belirtirken  11. haftadan itibaren  gerçek boyunu da belirteceğim.

Bu hafta bebeğinizin baş popo mesafesi 32-44 mm arası, boyu 6 cm, ağırlığı ise 7 gramdır. Bu haftada yüz geniştir, gözler genellikle birbirinden uzakta, kulaklar normal yerlerinden aşağıda, göz kapakları kapalıdır.

Ayrıca bu hafta itibari ile bebeğiniz ilaçlara ve toksinlere daha az hassas olacaktır. İlk on haftada bebeğiniz bazı ilaçların ve toksinlerin  zararlı etkilerine  oldukça hassastır.  Kol ve bacak kemikleri büyümeye devam ederken bacaklar kısa ve göreceli olarak daha küçüktür. Eklem bağları ve kaslar gelişirken bilek  ve parmak hareketlerini yapabilir. Elleriyle yumruk oluşturabilir, bir nesneyi kavrayabilir. Ayrıca boyun hareketleri ile başı çevirebilir, öne arkaya eğebilir. Diyafram zarlarının çevresini saran kasların oluşmaya başlamasıyla solunum  hareketleri de  kısmen başlar.


Bu haftadan itibaren bebeğiniz  idrar üretimine başlar. İdrarını içinde bulunduğu sıvıya yapar. Emme ve yutma  yeteneği kazanan bebeğiniz bu sıvının bir kısmını içtikten sonra barsaklardan emilir. Bebeğin oluşturduğu atık maddeler plasenta zarlarını  geçerek anne kan dolaşımına aktarılır.

Bağırsak halkaları bu hafta da göbek kordonunun ilk kısmında  görülebilir. Dış genital organlar (cinsiyet organları) bu haftanın sonuna doğru farklılaşmaya başlar. Cinsiyeti öğrenebilmek için 1-2 hafta daha bekleyeceğiz. Karaciğer, alyuvarların (kırmızı kan hücreleri) yapımının büyük kısmını üstlenir. Alyuvarlar insanlarda havadan aldığı oksijeni dokulara taşır, dokularda oluşan karbondioksiti de akciğerlere ulaştırarak dışarı atılmasını sağlar. Çevremizle  iletişimimizi sağlayan beş duyu organımız anne karnında iken oluşur. Bunlardan ilk gelişenler dokunma ve tat duyularıdır. Bu haftanın sonunda oluşmaya başlayan bu duyular ile bebeğiniz, dokunmalara tepki verebilir,  amniyon sıvısının tadını algılayabilir.  Bu şekilde çevresini tanımaya  başlar. İlerideki haftalarda bütün duyuların oluşması ve gelişmesi ile bebeğiniz anne karnında bazı gıdalara, tatlara, kokulara ait bir bellek oluşturur

Bebeğiniz büyümeye  devam ederken sizin ise daha önceki bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik,  sık idrara çıkma ve kaşık  ağrısı  gibi şikayetleriniz  devam edebilir. Bulantı, kusma  ve iştahsızlık bu haftada azalabilir,  iştahınız, mide ekşimeniz  artabilir. Yine bu haftada baş ağrısı ve kramplarınız olabilir.  Kasık ağrısı, kanama durumunda ilk haftalardaki kadar endişeli olmanıza gerek yok. Çünkü  bebeğinizin bu haftaya kadar gelişimi, ilk haftalarda %30’larda olup üçüncü ayın  sonunda % 1’lere  inen düşüklerin  en sık nedeni olan genetik bozukluk sınavını geçmek üzere olduğunu göstermektedir. Ama buna rağmen  kanama  ve şiddetli kasık ağrısı  durumunda doktora başvurmanız gerekir.

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)